Kumelk bare for kalver

november 18, 2009 at 2:37 pm 2 kommentarer

Av Anne Sofie

Jeg hører jo at de som kommer med denne påstanden, mener at det ikke er normalt for mennesker å drikke melk fordi melk fra naturens side er beregnet på kalver. Men jeg har reflektert litt over dette og syns at denne påstanden egentlig er ganske meningsløs.

Naturen – som vi alle lever av – produserer hvert år enorme mengder næringsstoffer, og de artene som har overlevd på jorda opp gjennom tidene, er de som har greid å nyttiggjøre seg dette på en hensiktsmessig måte og som har greid å overføre sine gener til neste generasjon. Menneskene, og andre dyr også forresten, får sin næring fra mange forskjellige kilder, men mange av disse matvarene er faktisk produsert i naturen som næring til et nytt avkom og for at dette avkommet skal overleve de første timene, ukene, månedene på denne planeten. Altså en form for matpakke. Det gjelder f.eks alt korn

Epler bare for eplesteiner!

som inneholder mye stivelse som skal være næring til frøet som skal spire til en ny plante. Dette «matpakkeprinsippet» gjelder, foruten melk, også erter og bønner, solsikkefrø, agurk og tomat, epler og pærer, nøtter, rogn/kaviar og egg.

Jeg er egentlig fristet til å komme med et nytt slagord: Epler bare for eplesteiner!

Dette var noen filosofiske tanker på en onsdag.

Det er mange andre som også filosoferer over utsagnet Kumelk bare for kalver. Dette kan du f. eks lese om på diskusjonssiden til BarnetMitt.com

Her er noe jeg har sakset fra denne diskusjonssiden hvor en person har stilt et spørsmål og en annen svarer:

Er det ingen som reagerer på at vi som eneste pattedyr drikker melk utover tiden hvor vi ammes?

Svar:

Vi er de eneste pattedyr som destilerer og drikker sprit også.
Vi er de eneste pattedyr som faktisk har funnet opp framkomstmiddel som sykkel og bil for å komme oss fram.
Vi er de eneste pattedyr som betaler for å være medlem på et helsestudio.
Vi er de eneste pattedyr som ser TV halve kvelden.
Vi er de eneste pattdyr som ser på internet..
Vi er de eneste pattedyr som bearbeider maten før vi spiser den.
Vi er de eneste pattedyr som spiser frossen ferdigmat. 
Vi er de eneset pattedyr som faktisk baker brød av korn.

Det er faktisk et og annet som skiller oss fra andre pattedyr.

Reklamer

Entry filed under: Næringsstoffer. Tags: , , , , , , , , , , , .

Gode kalsiumkilder uten melk Sjokolademelk – den nye sportsdrikken?

2 kommentarer Add your own

 • 1. Emily Salt  |  august 16, 2014, kl. 1:01 pm

  Ikke overraskende konklusjon i og med at Tine betaler for bloggen. Tobakkprodusenter tviholder vel stort sett på at røyking ikke er skadelig. Fruktorganismer pakker inn frø i sukker fordi det er fordelaktig for frø å bli båret av fruktetere og få gjødsel. Kumelk er skreddersydd for kalver på samme måte som hvalmelk er skreddersydd for hvaler- og menneskemelk for mennesker.

  Du har rett, mennesker er forskjellige fra andre dyr. Vi har lenge spist fordi vi må. Da gir det mening å temme og drepe, jakte, til og med drikke andre arters morsmelk, selv om mennesker før var laktoseintolerante. Nå, derimot, har vi overflod, både i fruktdisken og på kunnskap om hvilke konsekvenser valgene våre har for miljø, klima, helse og dyr. Det mener jeg er den viktigste forskjellen mellom mennesker og resten av flokken.

  Svar
  • 2. Anne Sofie  |  august 19, 2014, kl. 10:59 am

   Joda, enig med deg i at vi bør spise mindre animalske produkter (- for det er vel det som er meningen bak kommentaren din?), men det er nå engang slik her i verden at alle arter må finne sin næring i naturen, og alle har ordnet det på «sin måte». Kattedyr leker f.eks med byttet sitt før de dreper og spiser det. Jeg sier ikke at det rettferdiggjør at vi skal gi dyr i fangenskap et dårlig liv, slik vi f.eks i stor grad gjør med griser. Det er viktig at vi jobber for at dyra vi holder som husdyr har det så godt som mulig. Mennesket er og blir en del av naturen også når det gjelder å skaffe mat. Det er viktig at vi gjør «matsankingen» så etisk som mulig.

   Jeg spiser ikke mye kjøtt (har en datter som er veganer), og jeg prøver å unngå gris og kylling fra konvensjonelt landbruk. Har heldigvis tilgang på Grøstad gris og Hotlhe kylling, jeg bruker økologiske meieriprodukter der det er mulig og jeg stoler på at de norske bøndene ønsker at dyra deres skal ha det godt.

   Men helt uavhengig av om jeg jobber i TINE eller ikke, er jeg av den oppfatning at melk er en viktig del av et sunt kosthold, og at vi mennesker (som er friske) har godt av å bruke meieriprodukter i moderate mengder…..:)

   Svar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Feeds

Finn tidligere innlegg

Aktuelt fra Twitter

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Bli med 133 andre følgere

bloglovin
Blogglisten
Bloggurat

%d bloggere like this: