Grønne oliven farges sorte

oktober 30, 2009 at 12:36 pm 4 kommentarer

Av Lise

Sorte oliven, yaymicroHar du tenkt å kose deg med sorte oliven i helgen? Da kan det være verdt å ta en titt på ingredienslisten først. Det kan være at de sorte fine olivene slettes ikke skulle vært sorte, men grønne. For det viser seg nemlig at en del av de olivene du kan få kjøpt i matbutikken bare er farget sorte ved hjelpe av fargestoffet E 579. Dette kan du lese på Matportalen.no.

Sorte oliven krever en lang modningsprosess i saltlake for å få sin mørke farge, noe produsentene ikke har tid til å vente på. Derfor tilsettes fargestoff for å få den rette fargen på kortere tid. Forbrukerne blir lurt ved at dette ikke merkes skikkelig. Fargestoffet E 579 blir nevnt i innholdsfortegnelsene, men kalles stabilisator eller antioksidant istedefor fargestoff.

Så hvis du har lyst på ekte sorte oliven, så ta en titt på ingredienslisten og sikre deg at det ikke står E 579 der. Men du må nok være forberedt på at disse kan koste litt mer vil jeg anta, men det er det vel kanskje verdt?

Advertisements

Entry filed under: Merking av matvarer, Tilsetningsstoffer. Tags: , , , .

Gi mer på trening med riktig «drivstoff» Er stevia løsningen på sukkerproblemet?

4 kommentarer Add your own

  • 1. Hanne  |  november 17, 2009, kl. 9:56 pm

    Oi, dette ante jeg virkelig ikke. Jeg leser vanligvis innholdsfortegnelser godt, men det har aldri falt meg inn at det var noe jeg burde gjøre på en vare som oliven. Takk for info.

    Svar
    • 2. Lise  |  november 18, 2009, kl. 7:39 am

      Fint at du syntes informasjonen var nyttig, om enn kankje litt ubehagelig :-o.

      Svar
  • 3. Mettis  |  mars 8, 2012, kl. 1:55 pm

    Litt sent, men denne debatten har jo kommet opp igjen de siste dagene, så derfor vil jeg gjerne få rydde opp i en feil i innlegget her.

    E579 – Jernglukonat – er ikke et fargestoff. I listen fra Matportalen (som jeg går ut i fra du referer til, linken er ikke aktiv lenger), står E579 klassifisert som «K», dvs «konsistensmiddel, emulgator, fortykningsmiddel,
    fuktighetsbevarende middel, fyllemiddel, geleringsmiddel, modifisert
    stivelse, stabilisator». I dette tilfellet er det en stabilisator, da den blir tilsatt etter at den sorte fargen er oppnådd, noe som skjer ved en fremsyndet oksidasjonsprosess. Skulle man vente med å høste den typen oliven som vanligvis brukes til den er helt sort på treet, ville den blitt for myk og oljefylt til at den vil fungere som spiseoliven slik vi kjenner den. De som får bli sorte på treet blir derfor primært brukt til å produsere olivenolje.

    Ser at det er en utbredt misforståelse at grønne oliven blir «farget», noe som slett ikke tilfelle.

    Svar
    • 4. Tom  |  januar 5, 2013, kl. 4:14 pm

      Oliven som skal spises er ikke de samme som brukes til oljeproduksjon. Det merkes fort om du tar feil type i munnen. Plukket svart oliven fra feil tre, og den smakte ikke som forventet. Fikk da beskjed om at dette var en type som kun ble brukt til å lage olje av.

      Svar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Feeds

Finn tidligere innlegg

Aktuelt fra Twitter

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Bli med 134 andre følgere

bloglovin
Blogglisten
Bloggurat

%d bloggers like this: