Ingen kobling mellom mettet fett og hjerteinfarkt

oktober 20, 2009 at 2:00 pm 4 kommentarer

Av Anne SofieUnited Nations, Geneva

Jeg har skrevet om dette før, og nå er det kommet mer bekreftelse på at denne påstanden kanskje stemmer. I november 2008 arrangerte WHO/FAO et ekspertmøte om fett og fettsyrer og helse. Ekspertene har  gått gjennom all vitenskapelig litteratur på området, og nå er resultatet publisert. Den systematiske gjennomgangen av litteraturen viser at et høyt inntak av mettet fett (opp til 18 prosent av energien) ikke påvirker risikoen for hjerteinfarkt. I Norge ligger inntaket av mettet fett på 15 prosent av energien hos en gjennomsnittlig nordmann. Ekspertpanelet fant heller ikke noen sammenheng mellom et høyt inntak av fett (opp til 47 prosent av energien fra fett) og risiko for hjerteinfarkt.

I kostanbefalinger verden over anbefales man å begrense inntaket av mettet fett nettopp fordi det har vært koblet til hjerteinfarkt. Denne nye gjennomgangen av forskningen som er ment å skulle ligge til grunn for kommende kostanbefalinger klarte altså ikke å påvise noen slik sammenheng…..

Fordi melkefett inneholder mye mettet fett, er også meieriprodukter blitt beskyldt for å forårsake død. Jeg syns det nå er på tide å nyansere synet på dette også. Meieriprodukter har opp gjennom åra uberettiget fått skylden for mye død og elendighet. Jeg er helt overbevist om at hjerteinfarktepidemien som vi hadde her i landet for noen tiår siden ikke hovedsakelig skyldtes melkefett og meieriprodukter, men heller margarin, som dengang var laget av herdet fiskeolje og dermed innhold masse transfettsyrer.

Reklamer

Entry filed under: Fett, Hjerte og karsykdommer. Tags: , , , , , , , , , , .

Ny utgave av ernæringsbladet Melkedråpen Hvordan lage god mat lettere

4 kommentarer Add your own

 • 1. annebrit  |  oktober 26, 2009, kl. 10:16 pm

  Tusen takk for dette innlegget om melkefett. Endelig noen som har lest det samme som meg. Har lest masse om fett og fettlagring den siste tiden og jeg har nå en helt annen forståelse av fettets betydning for god helse enn jeg trodde og lærte i 70, 80 og 90 åra.
  Jo mindre fett det er i et melkeprodukt, jo mere sukker ( melkesukker) er det i det. Og sukkeret utløser insulin i blodet som igjen sørger for fettlagring i cellene. Derimot – produkter som fløte og seterrømme som ikke inneholder nevneverdig melkesukker (les karbohydrater) utløser ikke ekstra insulin i blodet og fører altså ikke til fettlagring i cellene. Dette er sagt på en forenklet måte, men det er slik det kan forståes. Mange ernærings rådgivere har skjønt dette nå, men statens ernæringsrådgivere ligger dessverre litt bakpå her enda, og det til skade for mange pasientgrupper som må få endret sitt syn på fett for at de skal oppnå bedre helse. Man kan jo spørre seg; hvorfor folks gjennomsnittsvekt har økt i de tredve , førti årene som magre produkter har vært markedsført som slankende og helsefremmende! Fysisk aktivitet spiller selvfølgelig også inn her, men allikevel!

  Svar
  • 2. Anne Sofie  |  oktober 28, 2009, kl. 8:42 am

   Ja, det skjer mye på forskningsfronten når det gjelder fett og helse, men det må jo sies at forskerne ikke er helt enige enda om de konklusjonene du trekker. At Statens ernæringsrådgivere er litt tilbakeholdne tror jeg vi bare skal være glade for. Det er et tegn på at de trenger grundig dokumentasjon for å endre sine råd. Men jeg vet at de følger med på det som skjer….

   Svar
 • 3. Jan  |  november 3, 2010, kl. 10:16 am

  Veldig bra! Mettet melkefett er ikke farlig, lett-hysteriet er et farlig blindspor.

  Svar
 • 4. Skatt på mettet fett i Danmark « sunnhetsbloggen  |  mars 22, 2011, kl. 4:53 pm

  […] Når ekspertpanelet heller ikke finner noen overbevisende sammenheng mellom mettet fett og hjerte- og karsykdom, som til nå har vært et poeng for å fraråde mettet fett, virker det hele veldig lite […]

  Svar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Feeds

Finn tidligere innlegg

Aktuelt fra Twitter

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Bli med 133 andre følgere

bloglovin
Blogglisten
Bloggurat

%d bloggere like this: