Å velge bort matvarer kan være uheldig

oktober 9, 2009 at 11:14 am 7 kommentarer

Av Lise

Melk_jenteDet går nesten ikke en dag uten at jeg hører en eller annen si «jeg tåler dessverre ikke…» en eller annen matvare.  Blir vi mer allergiske eller er det bare noe vi innbiller oss? Jeg har ikke noe klart svar på dette. Men undersøkelser gjordt på f.eks. Haukeland Universitetssykehus antyder at maten ofte urettmessig får skylden for mange symptomer og plager som folk har.

Myndighetene går i dag ut og råder oss til ikke å ta bort viktige matvaregrupper fra kosten så fremt vi ikke lider av allergi eller intoleranse. Dette kan gi alvorlige konsekvenser både ernæringsmessig, men også sosialt.

De advarer spesielt mot å fjerne melk og melkeholdige produkter fra barns kosthold. Hvis foreldre skal ta melk ut av barns kosthold, skal det være tungtveiende grunner til dette, for eksempel melkeallergi eller laktoseintoleranse som er påvist hos lege. Det er svært viktig at barn får alle de næringsstoffene de trenger. Melk og ost er de viktigste kildene til kalsium og vitamin B2 (riboflavin) i kosten vår, og de er også viktige proteinkilder.

Klinisk Ernæringsfysiolog Vibeke Østberg Landaas på Voksentoppen senter for Astma og Allergi viser i artikkelen til en norsk studie der man så redusert vekt og lengdevekst hos barn som utelot kumelk. Dette er også vist i andre tilsvarende undersøkelser.

Rådet må være å kontakte lege for å gjennomføre ordentlige undersøkelser, og ikke kutte ut viktige matvarer «for sikkerhets skyld». Det kan være svært uheldig!

Reklamer

Entry filed under: Allergi/intoleranse, Barn og ungdom, Næringsstoffer, Protein. Tags: , , , , , , , , , , , , .

Hvilken yoghurt bør du gi til barna dine Kreative 13-åringer!

7 kommentarer Add your own

 • 1. Aurora  |  mars 10, 2010, kl. 10:01 am

  problemet er at vanlige leger ikke gjennomfører tester som kan påvise kaseinintoleranse.

  Svar
 • 2. Ctrl Alt Delete  |  april 13, 2010, kl. 7:26 pm

  Skjønner ikke problemet med å fjerne melkeprodukter fra kostholdet. Vi trenger ikke melk. Ingen andre pattedyr på denne kloden drikker melk etter at de er ferdig med å amme moren. Å ingen drikker melk fra et annet dyr. Å hvis melk er en så bra kilde til kalsium, hvorfor har Norge, Sverige, Danmark, og Holland mest benskjørhet i verden. Vi er jo de mestdrikkende når det gjelder melk.
  Det samme gjelder forøvring brystkreft.
  Dessuten er det mye mer kalsium i broccoli enn i melk.
  At melk er sundt for oss, er en myte.

  Svar
  • 3. Lise  |  april 14, 2010, kl. 8:21 am

   Hei!
   Takk for tilbakemeldingen din. Det er trist at høre at du har et så negativt syn på melk, for det er bred enighet i norsk og internasjonalt ernæringsmiljø at melk er bra å drikke så fremt man ikke har melkeallergi selvfølgelig. Melk inneholder 10 viktige vitaminer og mineraler kroppen trenger hver dag, og det er ingen annen drikk som naturlig har et så høyt innhold av næringsstoffer.

   I forhold til argumentet ditt om at melk er unaturlig å drikke, så vil jeg jo si at det er like naturgig å drikke melk som det er å spise egg, fisk og kjøtt. Det handler om å nyttiggjøre seg de ressursene naturen har å tilby oss. Ønsker man ikke å drikke melk, så kan man jo få i seg næringsstoffene via yoghurt og ost i stedet.

   Det er fult mulig å klare seg fint uten å drikke melk, men det innebærer at man bør spise ganske annerledes enn vi nordmenn er vant til å spise. Jeg har tidligere skrevet om både paradokset om melk og benskjørhet:
   https://sunnhet.wordpress.com/2009/11/12/hvorfor-sa-mye-benskj%c3%b8rhet-nar-vi-drikker-sa-mye-melk-2/

   og om andre kilder til kalsium:
   https://sunnhet.wordpress.com/2009/11/18/gode-kalsiumkilder-uten-melk/.

   Håper du finner svar på spørsmålene dine her.

   Svar
 • 4. Ctrl Alt Delete  |  april 13, 2010, kl. 7:30 pm

  Svar
 • 5. Ikke velg bort matvarer uten legebesøk « sunnhetsbloggen  |  november 24, 2010, kl. 5:43 pm

  […] Lise har tidligere skrevet et innlegg om at man ikke må velge bort matvarer uten mer undersøkelse. […]

  Svar
 • 6. Helle Helse  |  oktober 31, 2011, kl. 4:22 pm

  En god nyhet til alle some sliter med laktoseintoleranse er at det nå finnes en serie laktosefrie produkter som smaker like godt som vanlig melkeprodukter !! På TINE sine sider fant jeg endel informasjon rundt dette: http://www.tine.no/ernaring/allergi-og-intoleranse/257563.cms?laktoseintoleranse
  Helle

  Svar
 • 7. Mistanke om laktoseintoleranse? | sunnhetsbloggen  |  april 17, 2013, kl. 9:57 am

  […] med at de utelater melk og meieriprodukter fra hele familiens kosthold. For barn i vekst kan det å velge bort matvarer være uheldig, med tanke på at de får i seg for lite av viktige næringsstoffer som kalsium, jod, proteiner, […]

  Svar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Feeds

Finn tidligere innlegg

Aktuelt fra Twitter

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Bli med 133 andre følgere

bloglovin
Blogglisten
Bloggurat

%d bloggere like this: