2-åringer spiser mindre sukker

september 29, 2009 at 11:00 am 9 kommentarer

Av Lise

Gutt spiser eple, yaymicroJeg ble veldig glad da jeg leste på Helsedirektoratets hjemmeside at 2-åringer nå spiser mindre tilsatt sukker enn tidligere. Dette viser resultatene fra den landsomfattende kostholdsundersøkelsen Småkost . Kostholdet er i stor grad i tråd med anbefalingene for kosthold til småbarn.

Sammenlignet med tilsvarende undersøkelse utført i 1999 viser resultatene at barna har mer enn halvert sitt inntak av brus og saft. Det kan tyde på at alt sukkerfokus som har vært de siste årene nå bærer frukter. Foreldre har nok fått et mer bevisst forhold til barnas sukkerinntak og de har blitt flinkere til å ta de små hverdagskampene på inntak av brus, saft, kaker og godteri.

I tillegg viser undersøkelsen at inntaket av frukt og grønnsaker er økt og at mange av barna har gått over fra helmelk til magrere melketyper, helt i tråd med ernæringsmyndighetenes anbefalinger.

Reklamer

Entry filed under: Barn og ungdom, Nytt fra forskningen, Sukker. Tags: , , , , , , , , .

Får du nok kalsium og vitamin D? Hvilken yoghurt bør du gi til barna dine

9 kommentarer Add your own

 • 1. selvsagt  |  september 30, 2009, kl. 2:50 pm

  Sukker blir erstatta med KUNSTIG SØTSTOFF,
  Kva er verst!!!!!

  Svar
 • 2. Lise  |  oktober 1, 2009, kl. 8:54 am

  Hei Selvsagt!
  Jeg forstår godt at du er skeptisk til kunstig søtstoff, og det skal man også være, spesielt til de minste barna. Ernæringsmyndighetene anbefaler ikke å gi produkter søtet med kunstig søtstoff til barn under 3 år da det fort kan bli for mye for de små kroppene. For ungdom og voksne anbefaler de kunstig søtet drikke fremfor sukret drikke, da det skal store doser kunstig søtstoff til før en kommer opp i uheldige doser. Men det aller beste er jo å velge produkter som ikke inneholder hverken kunstig søtstoff eller for mye tilsatt sukker. Det kan være f.eks. drikke vann og melk fremfor saft og brus eller velge naturell yoghurt eller TineYoghurt Ja fremfor vanlig fruktyoghurt.

  Når det gjelder denne undersøkelsen så skyldes reduksjonen i sukkerinntak i stor grad at barna drikker mindre brus og saft totalt sett. I tillegg har vi i TINE redusert mengde tilsatt sukker i de fleste yoghurtene samt at leverandørene av barnegrøter har redusert innholdet av det de kaller tilsatt sukker i en del av barnegrøtene, noe som også slår positivt ut på sukkerinntaket til 2-åringene.
  Det viktigste vi som foreldre kan bidra med fremover er å begrense inntaket av saft, brus, kaker og godteri i hverdagen, for disse matvarene bidrar med mye sukker og få næringstoffer.

  Svar
  • 3. Evy Singstad  |  oktober 19, 2009, kl. 6:22 am

   Ja, men undersøkinga viser berre at foreldre har droppe sukkerhaldige drikker. Ser derimot at mange foreldre som eg oppfattar som oppegåande menneske bytter desse varene ut mot varer med kunstig søtingsstoff. Vi veit at produsentane spekulerer i folks kunnskapar og trender. Toppen på kaka hugsar eg var då eg såg vatn til sals med fiber tilsett, fiber ein ikkje kan bruke. Denne bloggen er den driven av ein privat person eller ein produsent kalla Tine?

   Svar
 • 4. Lise  |  oktober 19, 2009, kl. 7:01 am

  Hei Evy!
  Ja, undersøkelsen viser at disse barna får langt mindre søte drikker nå enn tidligere, og det er bra. Vi vet at søte drikker var den aller største kilden til tilsatt sukker i 2-åringenes kosthold forrige gang de gjorde en slik undersøkelse (1999).
  Jeg deler din skepsis hvis mange av disse 2-åringene nå får servert brus og saft med kunstig søtningsstoff i stedet. Det bør ikke barn under 3 år få servert i det hele tatt.
  Vi som skriver på denne bloggen er 5 ernæringsfysiologer som jobber i TINE Meierier. Vi skriver om aktuelle saker om mat og helse, siste nytt fra forskningen og gir ulike kostholdstips. Håper du liker bloggen vår.

  Svar
 • 5. Kim  |  oktober 30, 2009, kl. 12:32 pm

  Hei folkens !

  Bare farer fort gjennom her og etterlater litt spor.
  Helt riktig «selvsagt» Hva med de kunstige søtningsstoffene.
  Disse er mye værre enn sukker og gir store helseskade ved inntak over lengre tid. Les på nettet om Aspartam, og se f.eks videoer på youtube. STYR UNNA produkter med dette kunstige stoffet, Det er et livsfarlig GIFT.
  Kjøp deg en Stevia-plante som du kan ha hjemme i stua. Den er 200 ganger søtere enn sukker og helt naturlig. Bladene kan tørkes for så å brukes senere. Et tankekors at sukkerindustrien har fått til forbud mot at stoffet i Stevia kan utvinnes og selges. Mener det er lov å ha planter hjemme til eget bruk. Frø kan du kjøpe på nett 🙂

  Svar
 • 6. Lise  |  oktober 30, 2009, kl. 12:59 pm

  Hei Kim!
  Interessant det der med stevia. Ser at Mattilsynet hevder at det har skadelig innvirkning på forplantningsevnen til menn. Samtidig ser jeg at selv konservative Kåre Norum jobber for å få dette godkjent. Dette skal jeg jammen skrive et innlegg om en dag:)

  Når det gjelder aspartam så kjenner du sikkert til helhetsvurderingen Mattilsynet utførte for et par år siden. Ut fra all tilgjengelige dokumentasjon konkluderte de med at det ikke er forbundet med helseskader å innta et moderat inntak av kunsitg søtstoff http://matportalen.no/Matportalen/artikler/2007/3/ny_rapport_om_drikke_med_sukker_og_sotstoffer.
  Men her vil nok både fagfolk og menigmann diskutere i lang tid fremover tenker jeg.

  Svar
  • 7. kim  |  oktober 30, 2009, kl. 9:15 pm

   Hei Lise

   Et opplagt viktig tema. Det ligger mye info på nett om stoffet, noen mer seriøse enn andre, men på youtube f.eks finner man mye interessant som jeg mener bør tas på alvor, her er et eksempel: http://www.youtube.com/watch?v=pvFRLIjOLOU

   Ha en flott helg 🙂

   Kim

   Svar
 • 8. Lise  |  november 2, 2009, kl. 10:15 am

  Takk for info, Kim!

  Svar
 • 9. Ikke mer enn 31 sukkerbiter « sunnhetsbloggen  |  februar 15, 2010, kl. 10:19 am

  […] vil de ti prosentene tilsvare om lag 15-17 sukkerbiter. Lise har tidligere skrevet om hvordan inntaket av tilsatt sukker hos 2-åringer ligger an i forhold til […]

  Svar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Feeds

Finn tidligere innlegg

Aktuelt fra Twitter

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Bli med 133 andre følgere

bloglovin
Blogglisten
Bloggurat

%d bloggere like this: