Trenger vi sjokolademelk på skolen?

september 10, 2009 at 5:21 pm 20 kommentarer

Av Lise

skolebarn drikker skolemelkDe siste dagene har det vært en del negative oppslag i aviser og på nettet hvor TINE kritiseres for å selge sjokolademelk på skolene. Kritikken går på at sjokolademelk inneholder mye sukker og at barna læres opp til at «alt skal smake søtt».

Først av alt vil jeg si at vi i TINE anbefaler at skolebarna velger vanlig hvit melk (lettmelk eller ekstra lettmelk) fremfor smaksatt melk. Det er både sunnest og billigst. Når det er sagt så kan jeg som klinisk ernæringsfysiolog trygt gå god for at ekstra lettmelk med mild kakaosmak, som er en del av skolemelkstilbudet, er et sunt og godt alternativ.

Men hvordan kan en ernæringsfysiolog godta kakaomelk med sukker som skolemelk?

Jo, det kan jeg fordi:

 • Denne kakaomelken er sunnere enn vanlig sjokolademelk.
 • Den er tilsatt svært lite sukker (kun 1 %) mot 4 % i vanlig sjokolademelk og 10 % i brus og saft.
 • Den smaker mindre søtt og mindre sjokolade enn annen sjokolademelk.
 • Den er beriket med vitamin D, et vitamin vi vet at mange barn og unge får for lite av.
 • Samtidig inneholder kakomelken alle de samme vitaminene og mineralene som finnes i vanlig hvitmelk. 
 • Kakaomelken er laktoseredusert og egner seg godt til skoleelever med laktoseintoleranse.

Men jeg vil presisere at denne kakaomelken primært er tenkt som et tilbud til de som ikke liker eller av andre årsker ikke ønsker vanlig skolemelk. Det viser seg også at de aller fleste skolebarna velger vanlig hvit melk fremfor kakaomelk.

Men hvorfor tilbyr TINE kakaomelk på skolene i det hele tatt?

Gjennom mange år så vi at mange skoleelever kuttet ut melk til fordel for saft og brus. I tillegg var det stadig flere barn som tok med seg sjokoladepulver hjemmefra og puttet oppi skolemelka. Sjokoladepulver inneholder mye sukker, og denne typen sjokolademelk vil gi mye mer sukker enn kakaomelken i skolemelkordningen. 

Ernæringsmyndighetene bekymret seg over nedgangen i skolemelksalget. Det gjorde også vi. På bakgrunn av dette utviklet vi en helt egen sunnere smaksatt skolemelk som et tilbud til de elevene som valgte bort vanlig skolemelk. Denne kakaomelken selges kun som skolemelk og den inneholder mindre fett og mindre tilsatt sukker enn vanlig sjokolademelk. TINE var i dialog med ernæringsmyndighetene under utviklingen av denne skolemelken, og de støttet lanseringen av kakaomelk som et sunt og godt alternativ til de elevene som valgte bort vanlig skolemelk.

I diskusjonen om smaksatt melk kontra vanlig melk, er det viktig å vurdere hva alternativet er. Det aller beste er å velge vanlig hvit melk. Men dersom det er annet søtt drikke, som f.eks saft , som er alternativet vil smaksatt melk være et bedre valg. Den inneholder mindre sukker, men langt flere næringsstoffer.

Som mamma til skolebarn selv har jeg stor forståelse for frustrasjonen mange foreldre føler over at valget av skolemelk blir nok en kamp de må ta. Men vi får også tilbakemeldinger som «Endelig finnes det en skolemelk som barnet mitt ønsker å drikke». Vi er alle forskjellige og TINE ønsker å tilfredsstille mange ulike behov. Så bildet er nok ikke bare svart-hvitt.

Siden dette blogginnlegget ble skrevet har TINE  lansert en melk med kakaosmak helt uten tilsatt sukker. Det er så vidt vi vet en verdensnyhet!

Reklamer

Entry filed under: Barn og ungdom, Næringsstoffer, Sukker. Tags: , , , , , , .

Velg produkter med nøkkelhull Matmerking til å bli tjukk av

20 kommentarer Add your own

 • 1. Michelle  |  september 20, 2009, kl. 8:44 pm

  Jeg er så absolutt enig i at hvit melk er det beste. Vi i Norge er bortskjemte. Det er unødvendig at noen som har det så godt, ikke kan nøye seg med sunne alternativer, når de til og med er billigere! Det er ikke nødvendig å lure inn sukker i kosten. Barn burde bli vant til et kosthold uten for mye søtsaker. Det er også viktig for hvordan barnet utvikler seg. Forholdet til sukker blir mye mindre anstrengt hvis det er så lett tilgjengelig. Vanlig melk er mer enn godt nok!

  Svar
 • 2. Lise  |  september 23, 2009, kl. 7:41 am

  Ja, det er viktig at barna lærer å bli glad i vanlig hvit melk fremfor sjokolademelk.
  Når det gjelder sukkerinntaket til norske barn så er en av mine kjepphester å få lørdagsgodtet tilbake. I dag er det mange barn som spiser kaker og godteri nesten hver dag. Undersøkelser viser at 70 prosent av sukkerinntaket til norske barn og ungdom kommer fra kaker, is, godteri, saft og brus. Disse matvarene bidrar ikke med nyttige næringstoffer, men mye sukker og fett. Hvis vi kutter ut disse matvarene i hverdagen så vil vi ikke ha noe sukkerproblem.

  Svar
 • 3. Åse  |  september 27, 2009, kl. 8:44 am

  Bør det ikke komme frem at kakaomelka også er laktoseredusert? Mange kan jo ikke drikke vanlig skolemelk, selv om de gjerne vil pga laktoseintoleranse, og for de er kakaomelka eneste «sunne» alternativ.

  Svar
  • 4. Lise  |  september 29, 2009, kl. 7:41 am

   Helt enig, Åse.
   Kakaomelken er laktoseredusert og den egner seg derfor veldig godt til skoleelever med laktoseintoleranse. Laktoseredusering innebærer at melkesukkeret er spaltet, noe som gjør melken naturlig søt uten mye tilsatt sukker.
   Jeg legger til et kulepunkt i artikkelen med informasjon om at kakaomelken er laktoseredusert. Takk for tipset!

   Svar
 • 5. Karl Rasmussen  |  februar 10, 2010, kl. 9:17 pm

  Norske helse/ernæringsmyndigheter er noen ganger for selvsikre, som i sin store tidligere entusiasme for vitamin A, slik at tran ble tilsatt altfor mye tidligere, og kan ha bidratt til at vi ligger på verdenstopp i benskjørhet med menneskelige tragedier som følge. Derimot har de inntil nylig vært altfor restriktive med vitamin D. Det kommer stadig solid ny uavhengig forskning som viser at D er mye mer enn et vitamin, og at tidligere beregnete dagsbehov er altfor lave. Verdien av vitamin D i skolesjokolademelken overgår langt problemet med sukker-innholdet (hvor det største problemet er fruktose-sirupen, ikke sukrosen). Hilsen Karl

  Svar
  • 6. Lise  |  februar 11, 2010, kl. 10:02 am

   Hei Karl!
   Ja, vitamin D er et spennende vitamin, og det er nok ikke usannsynlig at anbefalt inntak av vitamin D blir økt.
   Når det gjelder fruktosesirup, så er jeg enig i at det skal man forøke å begrens inntaket av. Jeg er derfor veldig glad for at vi kun har 1 g fruktose per 100 g i denne kakaomelken, og det er langt mindre fruktose enn det finnes i et vanlig eple.

   Svar
 • 7. ØYUNN  |  mars 17, 2010, kl. 7:35 am

  Det er ikke rart at mange elever har vanlig melk istedenfor kakaomelk. Det er foreldrene som bestemmer dette. Og mange foreldre er i mot kakaomelk i skolen, og dermed velges vanlig melk. Jeg er en av dem. Synes det er unødvendig å ha et tilbud om kakaomelk i skolen. Det fører til at ungene får mer søtningsbehov etter skolen og også etter hvert som de blir større. Og jeg setter spørsmål på om det egentlig er sunnere enn vanlig sjokomelk. Tine har vært i hardt vær før. Skulle ikke forundre meg om det de sier om kakaomelk er sterkt overdrevet eller løgn.
  Mei!!! Ta vekk kakaomelken. Det er en unødvendig ingrediens i skole-hverdagen.

  Svar
  • 8. Lise  |  mars 17, 2010, kl. 5:40 pm

   Hei Øyunn!
   Takk for godt og engasjert innlegg. Som jeg skriver i blogginnlegget så er jeg helt eng med deg at den vanlige hvite melken er det beste alternativet. Men vi vet at mange skolebarn ikke er så glad i den hvite melken, og ønsker et annet alternativ.

   Er det forskjell på kakaomelken i skolemelksordningen og vanlig sjokolademelk?
   Svaret er JA. Sammenligner vi kakaomelken og LITAGO sjokolademelk, så inneholder kakaomelken kun 1 g tilsatt sukker mot 4 g i LITAGO (og 10 g i brus og saft). Kakaomelken inneholder også kun 0,7 g fett mot 1,5 g fett i LITAGO. Det er også mye mindre kakaosmak på skolemelken.
   Jeg tror veldig mange hadde blitt overrasket over hvor lite søtt og hvor lite kakao denne melken faktisk smaker. Den ligger ganske tett opp til Ekstra lettmelk både ernæringsmessig og smaksmessig.

   Svar
 • 9. Hanne  |  september 1, 2011, kl. 2:57 pm

  Hei! Er selv frustrert over at melk med sjokoladesmak er kommet inn i skolemelkordningen. Har ei datter med laktoseintoleranse, men det er slett ikke nødvendig med denne melka for å sikre et tilbud til henne. Problemet hadde vært løst ved å selge vanlig laktoseredusert lettmelk i små kartonger- slik som i butikken!! Jeg er dessuten sikker på at lar du barnet velge så er det 90% sjanse for at de velger sjokoladesmak på melka. Akkurat som noen foreldre bare gir barna Nugatti på brødet «fordi de ikke vil ha noe annet». Min sønn drakk lettmelk på skolen før, men har nå slutta fordi alle de andre har med sjokoladesmak- noe han ikke får lov til av meg. Hjemme koser vi oss med sjokolademelk når det er ferie og sjokoladepålegg i noen helger, men jeg er ikke interessert i at skolen daglig skal stjele av «kosekvota». Barn skal ikke læres opp til at alt skal smake godteri. Det handler ikke bare om det faktiske innholdet som ernæringsfysiologen skriver. Sannsynligvis så er det like mye sukker i brunost som i Nugatti, men likevel er nok brunost mer akseptert på nista enn sjokoladepålegg. Det handler faktisk en god del om de signalene vi som foreldre gir når vi bestiller melk med sjokoladesmak og på denne måten gir aksept for at det er ok at selv det «daglige brødet» skal smake godteri. Hva slags barn vil vi egentlig ha? Noen sarte puselabber som ikke klarer å få ned noe som helst hvis ikke det stryker smaksløkene 110% med pelsen?

  Svar
  • 10. Anne Katrine  |  september 1, 2011, kl. 3:34 pm

   Hei og takk for kommentaren. Det er fullt forståelig at du først og fremst begrunner frustrasjonen din med at vi venner barna til at alt skal smake søtt. Men nytt fra i høst i sortimentet er helt vanlig laktoseredusert Lettmelk, slik du etterlyser. Det at den er laktoseredusert, gjør at den smaker litt søtt. Nytt fra i høst er også at skolemelken med smak av kakao nå også finnes uten tilsatt sukker i det hele tatt. Det er en verdensnyhet, og den er ikke søtere enn den vanlige laktosereduserte melken. Vi kaller den ikke sjokolademelk, men «med smak av kakao», fordi den absolutt ikke ligner på sjokolademelk som vi kjenner fra varianter som kan kjøpes i butikk. Det er opp til hver enkelt skole hvilke sortiment de ønsker at foreldrene skal kunne velge blant. Hvis ikke din skole har oppdaget at det finnes vanlig laktoseredusert melk nå, så må du opplyse dem om det!

   Svar
   • 11. Hanne  |  september 19, 2011, kl. 9:44 pm

    Hei igjen. Ble glad over å høre om det nye alternativet uten laktose. Jeg håper skolen tar seg bryet å tilføye dette i ordninga selv om det bare omfatter noen veldig få elever.
    Når det gjelder melka med kakaosmak så må det gjerne være sukkerinnhold på minussida for min del- det er prinsippet! Fisk med karamellsmak, uten sukker- hvis du skjønner hva jeg mener…Jeg vet også at sjokolade og kakao ikke helt kan sammenlikes, men jeg tror nok Tine vet hva de gjør her. Ordet kakao klinger mye bedre i foreldrenes ører enn sjokolade. I tillegg vet barn utmerket godt at kakao i realiteten er ganske likt sjokolade.

    Svar
   • 12. Marte  |  september 20, 2011, kl. 11:41 pm

    Hei, vil gjerne støtte Hanne i hennes frustrasjon over at det må tilbys smaksatt melk på skolen og det helt fra første klasse. I barnehagen drakk barna ren økologisk melk og da var det aldri spørsmål om noe annet. Våre barn har fått økologisk lettmelk som skolemelk, men i høst har Tine fjernet dette produktet og erstattet det med «økologisk» melk med bringebærsmak. Selvfølgelig vet Tine hva de gjør. Full frustrasjon her også!

    Hilsen Marte

    Svar
  • 13. Anne Katrine  |  september 26, 2011, kl. 1:23 pm

   Hei Hanne og Marte. Tusen takk for at dere tar kontakt. Det er beklagelig at vanlig økologisk melk er fjernet fra sortimentet. Jeg har sendt kommentaren videre til skolemelk-ansvarlig på huset. Jeg antar at det var dårlig etterspørsel etter økologisk melk som er årsaken til at den er fjernet. Når det gjelder smaksatt melk, enten med bringebær eller kakao, så er dette vårt tilbud til de elevene som ikke vil ha vanlig melk, men som med smaksatt melk likevel kan få i seg melkens næringstoffer. Det er selvsagt ulikt hva man velger som alternativ, men hvis valget faller på saft, så vil jeg jo si at melk med smak av kakao er bedre. Mange foreldre blir veldig overrasket når de smaker den smaksatte melken. Den er ikke søtere enn laktoseredusert melk. Nå er som nevnt både melken med bringebærsmak og kakaosmak helt uten tilsatt sukker, noe som sannsynligvis er de første og eneste i verden!

   Svar
   • 14. Anne Katrine  |  oktober 4, 2011, kl. 4:35 pm

    Hei igjen Marte. Nå har jeg fått svar fra de ansvarlige på skolemelk vedr. at økologisk melk ikke lenger finnes i sortimentet.

    Grunnen til å vi måtte kutte økologisk melk fra skolemelk i Midt-Norge, var for lite etterspørsel. Det er kun noen få anlegg i TINE som tapper økologisk melk. Dette har med tilbud og etterspørsel å gjøre. Det er ikke tilgang på råvaren økologisk melk over alt. Melk har som kjent begrenset holdbarhet. Derfor har vi ingen mulighet til å tilby økologisk skolemelk i hele landet, uten å varmebehandle den først, slik at holdbarheten forlenges. Derfor startet vi opp produksjonen av økologisk lettmelk med smak av bringebær til forrige skoleår. Denne melken erstatter ikke økologisk lettmelk.Denne er laktoseredusert og er ikke tilsatt sukker. Økologisk TINE Lett Melk – Smak av bringebær ¼ liter distribueres over hele landet. Den blir produsert i Brumunddal.

    Debio, som godkjenner økologiske produkt i Norge, har hatt en grundig gjennomgang av alle ingredienser og prosessen bak dem, samt hvordan drikken blir prosessert, ved TINEs produksjonsanlegg, før de godkjente TINE Ekstra lettmelk smak av bringebær som et økologisk produkt.

    TINE har dialog med økoløft-kommunene, hvor det har vært drøftet hvordan vi skal klare å tilby våre økologiske produkter til flere forbrukere. TINE har også god dialog med LMD. Landbruksministeren omtalte den økologiske skolemelken vår positivt i bladet Dagligvarehandelen i høst.

    Svar
 • 15. Tone Ruud Engen  |  september 6, 2011, kl. 12:09 pm

  Hei!

  Jeg er journalist i KK og vil gjerne anbefale bloggen deres i magasinet. Det står ingen kontaktinfo her, kan dere sende meg en mail på tre@kk.no.

  Med vennlig hilsen fra
  Tone Ruud Engen

  Svar
 • 16. Morfar  |  september 29, 2011, kl. 11:55 pm

  Promoteringen av melk i det hele tatt er fullstendig skivebom om man har sunnhet i tankene. I alle år har vi fått høre at melk og meieriprodukter som ost etc. er det viktigste vi kan spise fordi vi trenger kalsium for tenner og benbygning. Hvordan bortforklarer man så det faktum at menneskekroppen er ute av stand til å nyttiggjøre seg kalsium i den form det forekommer i kumelk? Formelen er fullstendig inkompatibel. De viktigste kildene til kalsium som kroppen kan absorbere og dra nytte av er havre og, ja,det er sant, eggeskall.

  Kumelk byr også på andre alvorlige utfordringer for menneskekroppen. Nå for tiden er det vanlig å erstatte morsmelk med kumelk eller morsmelkerstatning. Menneskelig brystmelk er rik på laktose som oppretter et miljø fordelaktig for utviklingen av vennlige bakterier i spedbarnets tykktarm.
  Kumelk inneholder visse typer protein og antistoffer som ikke er mulig for en baby å fordøye. Disse stoffene, i stedet for å gjennomgå vanlig gjæringsprosess, går gjennom en forråtnelse i barnets tarmsystem, dersom barnet blir matet med kumelk eller andre kumelkbaserte erstatninger. Dette igjen fører til ’selvforgiftning’, ubalanse i microfloraen og til og med til forringelse av barnets tarmsystem.
  Erstatninger har ikke den samme biologiske informasjonen som morsmelk har, noe som fører til at baby stadig føler seg sulten og krever gjentatt mating. Et resultat av dette er at stivelse (poteter) og kjøtt produkter blir inkludert i dietten. Barnets fordøyelsessystem er ikke ferdig utviklet for dette, og derfor ikke klart til å fordøye og absorbere disse produktene. Visse nødvendige enzymer er bare ikke til stede i slik mat. Vi konstaterer at mange barn, i alderen to til fem år til stadighet har snue under nesen. Dette er uten unntak et resultat av for mye stivelse og protein i kosten. Kunstig føde ødelegger til slutt våre barns immunsystem. De blir mottakelige for alle typer infeksjoner, som stadige forkjølelser, rennende nese, influensa og lungebetennelse. Babyer som fores på denne måten er i de fleste tilfeller allergikere. Vi kan allikevel ikke forutse alle mulige helseproblemer som skyldes mangelen på morsmelk i våre barns diett.
  Enhver fremtidig mor burde vite at ingenting kan erstatte morsmelk; det er den naturlige føde for hennes baby. Ingen erstatning inneholder informasjon om kjærlighet, følelse og ømhet eller måter å unngå katastrofer og sykdom på. All denne informasjon kommer fra mor og er kodet inn i morsmelken.
  Om en gravid mors diett i hovedsak består av søtsaker, hveteprodukter, meieriprodukter, kumelk, kaffe, stekt eller bakt kjøtt og andre ’foredlede’ produkter, vil hennes barn lide alvorlige helsekonsekvenser.

  Svar
 • 17. Anne Katrine  |  september 30, 2011, kl. 10:00 am

  Hei og takk for kommentar. Vi støtter opp om myndighetenes kostholdsråd, som jo blant sier at morsmelk bør være eneste føde de første 4-6 månedene. Det er gledelig å se at de aller fleste mødre ammer barna sine i Norge. Når det gjelder forskningen omkring årsakene til allergier, så følger vi spent med.

  Svar
 • 18. Renate  |  oktober 9, 2013, kl. 9:52 am

  Jeg er så frustrert og fortvilet over denne melkeordningen!!!
  Føler meg ganske maktesløs etter ett fau møte i går.

  På skolen min sønn går er melkealternativene lettmelk og kakaomelk som er laktoseredusert.
  Min sønn har laktoseintoleranse og ADHD.
  Jeg vet det er lite sukker i kakaomelken, men for han som har ADHD og bør ha i seg så lite sukker som mulig synes jeg det er dumt å «trigge» søtsuget hans med kakaomelk.
  Kakaomelken smaker søtere enn vanlig laktoseredusert melk uansett hvor mange argumenter det er for å ha kakaomelk i skolen.

  På fau møtet i går var ett av argumentene fra den ene mammaen at hennes barn drakk ikke melk om hun ikke fikk smakstilsatt melk….
  Kjenner at dette blir bare for dumt, mitt barn har da selv ikke valgt å få laktoseintoleranse….
  Men han har ikke mulighet til å velge «hvit» melk for det er barn som ikke vil ha «hvit» melk på skolen.

  Prøvde å få gjennom at det evt kan være 3 melkevalg ved skolen, lettmelk, hvit laktoseredusert melk og kakaomelk.
  Det ble for mye jobb og problemer med logistikken for skolen, så rektor sier at noen skoler som får for mye jobb med melken rett og slett slutter å være en del av meldeordningen.
  Foreldrene på møtet tenker jo det som en «trussel» om at her blir melken fjernet om vi stemmer for fler alternativer.
  Så da var jeg nedstemt og mammaen med barnet som kun kan ha kakaosmak sier at jeg er fryktelig egoistisk som vil fjerne kakaomelken.

  Frustrasjonen bygger seg opp her i dag og jeg prøver å finne ut hvordan jeg skal ta dette videre.
  Hvorfor skal mitt og andres barn med laktoseintoleranse på denne skolen måtte ha kakaomelk hvis de skal ha melk.
  Kunne gjort dette lettvint og bare latt vær å bestille melk, men synes at det bør være likt for alle, uansett om de har laktoseintoleranse eller ikke….

  Svar
 • 19. bardthomas  |  oktober 9, 2013, kl. 1:02 pm

  Hei,
  Slutt å være frustrert over at din sønn ikke får melken han skal ha i skolen! Det er mye bedre å droppe melken! Se min tidligere kommentar om melks skadevirkninger.
  Det beste du kan gjøre for sønnen din er å gi ham noe annet enn melk å drikke!

  Svar
 • 20. Per Arne  |  november 24, 2013, kl. 3:21 pm

  Dessverre smaker jo denne bare vann..

  Svar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Feeds

Finn tidligere innlegg

Aktuelt fra Twitter

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Bli med 133 andre følgere

bloglovin
Blogglisten
Bloggurat

%d bloggere like this: