Velg produkter med nøkkelhull

september 4, 2009 at 10:35 am 1 kommentar

Av Lise

Har du sett at det har kommet nøkkelhull på mange nye matvarer? En grov oversikt antyder at det er omtrent 1000 forskjellige produkter i de norske butikkhyllene som kan merkes med nøkkelhull, og flere vil det bli. En ny undersøkelse Opinion har utført på oppdrag fra Helsedirektoratet viser at tre av fire ønsker å velge produkter med nøkkelhull. Det er en utvikling Helse- og Omsorgsminister Bjarne Håkon Hansen applauderer kunne vi lese i VG  forrige uke.

Foto: Frode Hansen, VG

Foto: Frode Hansen, VG

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Her er en liten oversikt over noen vanlige produkter med nøkkelhull. Velger du disse velger du de sunneste variantene innenfor ulike produktgrupper.  Med andre ord produkter som inneholder mindre fett, sukker og salt eller mer fiber. 

  1. Meieriprodukter: Skummet melk, Ekstra lettmelk, TineYoghurt Ja,  Cottage Cheese, Mager Kesam, Mager Vaniljekesam, Lettere Norvegia, Lettere Jarlsberg, Vita Hjertego Gul
  2. Brød og kornvarer, pasta: Div. brød med minst 25 % sammalt mel (fullkorn), div.  knekkebrød, havregryn, 4-korn, Havrefras, Go’ Dag blåbærmüsli, Fjordland FullkornspastaAxa Fullkornspasta
  3. Kjøtt- og kjøttprodukter:  Rent kjøtt (svin, lam, okse, vilt, kylling), lever, karbonadedeig, kokt skinke, hamburgerrygg og Gilde Go og Mager produkter (kjøttdeig, pølser, servelat, leverpostei).
  4. Fisk og skalldyr: Alle typer fersk eller frossen fisk, skalldyr, skjell og andre bløtdyr, Makrell i tomat
  5. Margarin og matoljer: Olivenolje, solsikkeolje, maisolje, rapsolje, soyaolje, Flytende Bremykt, Soft Light, Soft Oliven, Vita Hjertego Lettmargarin
  6. Frukt og bær: Alle sorter frukt og bær som ikke er bearbeidet
  7. Rotfrukter og belgvekster: Alle poteter, rotfrukter, belgvekster og andre grønnsaker som er ferske, tørkede eller fryste
  8. Ferdigretter: Fjordland Kyllingfrikassè med rotgrønnsaker og poteter, Fjordland Kalvefrikadeller med rødkål og poteter, Fjordland Oksekjøtt i saus ertestuing og potet.

Dette er kun et lite knippe av de produktene på markedet som kan få nøkkelhullsmerke, men det kan være et godt utgangspunkt.Nøkkelhullet Det har vært vanskelig å finne god informasjon om hvilke produkter som kan få nøkkelhullsmerke på leverandørenes hjemmesider, men dette vil nok bedre seg når flere og flere av produktene får nøkkelhullsmerke på emballasjen.

Har du tips om produkter som ikke står på listen over, men som kan få nøkkelhullsmerke så legg gjerne inn en kommentar nedenfor, så oppdaterer jeg listen fortløpende.

Helsedirektoratet har også komme med en ny nettside hvor du kan lese mer om nøkkelhullet. Se også artikkel om nøkkelhull i VG.

Entry filed under: Merking av matvarer, Sunnhetstips. Tags: , , , , .

Trend å være allergisk mot mat Trenger vi sjokolademelk på skolen?

1 kommentar Add your own

  • 1. Ferdigmat med god samvittighet « sunnhetsbloggen  |  februar 18, 2010, kl. 10:36 am

    […] høst skrev vi en artikkel om Nøkkelhullsmerkede produkter på det norske markedet etter at merkeordningen ble innført som en frivillig ordning i juni 2009. […]

    Svar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Feeds

Finn tidligere innlegg

Aktuelt fra Twitter

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Bli med 133 andre følgere

bloglovin
Blogglisten
Bloggurat

%d bloggers like this: