Trend å være allergisk mot mat

september 3, 2009 at 12:49 pm 3 kommentarer

Av MarianneHealthy sandwich

Tenk at 1 million nordmenn mener de har matreaksjoner, mens studier viser at matallergi slett ikke er så vanlig. I hvert fall ikke blant voksne.  Det har blitt «in» å skylde på maten for alle mulige skavanker. Særlig for diffuse plager som lite energi i hverdagen, hodepine, verking i kroppen, dårlig immunforsvar og mageplager.

Kanskje er det ikke så oppsiktsvekkende at stress ofte viser seg å være det egentlige problemet. Ved lite eller dårlig søvn, uregelmessige måltider, lite fysisk aktivitet og et høyt stressnivå i hverdagen (noen som kjenner seg igjen?..) vil både immunforsvaret svekkes, magen være ugrei og man energien spruter ikke akkurat over.

Det er ikke uproblematisk å unngå matvarer, spesielt hvis det er matvarer som har en viktig plass i kostholdet:

 • Kosten blir fort ensidig, vanskelig og kostbar. Man må kanskje ha egen mat både hjemme og på besøk, og restaurantbesøk og reiser kan være en utfordring.
 • Behovet for vitaminer og mineraler kan bli vanskeligere å dekke.
 • Kanskje viktigst: Man kan ta oppmerksomheten bort fra en mulig underliggende sykdom.
 • Man kan sykeliggjøre seg selv eller et barn uten at det er grunn for det.

Så min bønn til deg som tror du eller barnet ditt har matallergi: Lær mer om hvordan du kan bli helt sikker og få testet det ut i samarbeid med lege eller ernæringsfysiolog. Hos alternative medisinere ender man ofte opp med en laaaang liste over hva man ikke skal ha, samt en laaang liste med kosttilskudd som man skal ta. Går du til forskjellige behandlere, ser listen gjerne helt forskjellig ut. Det er derfor god grunn til å være skeptisk til slike lister.

Kanskje har du laktoseintoleranse i stedet for melkeallergi? – De fleste voksne som reagerer på melk har det, og da finnes det mange meieriprodukter med lavt laktoseinnhold å velge mellom. Kostråd ved andre matrekasjoner kan du finne her.

Reklamer

Entry filed under: Allergi/intoleranse. Tags: .

Sunnere melkefett. Velg produkter med nøkkelhull

3 kommentarer Add your own

 • 1. Gurine  |  september 11, 2009, kl. 10:01 pm

  Godt råd. -men nå er det likevel slik at man kan reagere på matvarer uten at det slår ut på tester, mye går på prøving og feiling og personlige erfaringer.

  Jeg «skylder på matvarer for alle mulige skavanker» og synes ærlig talt det er litt nedlatende å formulere det på den måten.

  Mat påvirker kroppen vår uavhengig om man er allergisk mot den eller ikke. Hva var ellers vitsen med kostholdsråd? Man kan spise seg syk, og man kan spise seg frisk.

  Trend å være allergisk… Ikke her i gården. Hadde vi kunnet spise gluten og melk uten å få «alle mulige skavanker», hadde vi gjort det! Jeg har vondt for å tro at det finnes så veldig mange der ute som dropper favorittmaten bare fordi det er in å være allergisk!

  Svar
 • 2. Marianne  |  september 14, 2009, kl. 1:43 pm

  Hei og takk for kommentar. Jeg er lei for det hvis innlegget virket støtende. Jeg er selv allergisk mot egg og har to allergiske barn, så jeg vet godt hvordan maten kan gjøre en syk. Det som opprører meg som ernæringsfysiolog er hvor lett folk i dag tyr til å skylde på maten. Man ser i undersøkelser at en utrolig høy andel av befolkningen tror de reagerer på matvarer. Tar man disse inn til nærmere undersøkelse (med provokasjonstesting i tilegg til ordinære allergitester), viser det seg at veldig mange ikke reagerer likevel. En del har fått sin diagnose hos alternative medisinere som bruker metoder og blodprøver som ikke er egnet til å identifisere matreaksjoner. Dessverre mangler vi, som du også skriver, gode tester for å avdekke matallergier, og den viktigste måten å finne ut av om man reagerer er å eliminere og provosere. Dette bør gjøres metodisk og helst med hjelp fra lege eller ernæringsfysiolog. Det er det som er min kjepphest. At det er mange i Norge som plages av reelle matreaksjoner er jeg helt enig i, men at det også finnes mange som unngår matvarer fordi de tror de er allergiske er jeg også helt sikker på. Og særlig når det gjelder små barn så kan det ha uheldige konsekvenser.

  Marianne

  Svar
 • 3. Aurora  |  mars 10, 2010, kl. 10:36 am

  mulig det er trendy å ikke tåle mat, men viss det funker, hva er problemet? og viss det ikke funker, og «skavankene» fortsetter, så gir det kanskje et hint om at det kan være noe annet. jeg har hvertfall erfart på egen kropp hvor mye kosten kan ha å si, og kommer ikke til å gå tilbake til «vanlig, sunn, norsk mat» med mjølk og brød samme hva. det er viktigere for meg hvilke fysiske reaksjoner jeg merker enn hva eksperter forteller meg, klinisk ernæringsfysiolog eller ei.

  Svar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Feeds

Finn tidligere innlegg

Aktuelt fra Twitter

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Bli med 133 andre følgere

bloglovin
Blogglisten
Bloggurat

%d bloggere like this: