Sunnere melkefett.

august 25, 2009 at 3:10 pm 2 kommentarer

Av Anne Sofie

 

Så du innslaget om sunnere melk på NRK Søndagsrevyen på søndag?

Universitetet for miljø- og biovitenskap (UMB) på Ås forsker på hvordan melk kan gjøres enda sunnere ved å endre fôret til kua. Melkefett har lenge hatt et «dårlig rykte» på grunn av det høye innholdet av mettet fett. Mettet fett er satt i sammenheng med hjerte- og karsykdom, og myndighetene anbefaler derfor at vi spiser magre meieriprodukter. Men kanskje vi kan gjøre melkefett «sunnere» ved rett og slett å endre kuas meny?

Når kuer går på beite og spiser friskt gress blir smøret mykere. Dette er kunnskap vi har hatt helt fra gamle dager. Men hva er det som gjør at fettet blir mykere? Det viser seg at melk fra kuer som går på beite inneholder mindre mettet fett og mer av det gunstige umettede fettet. Umettet fett er flytende ved romtemeratur, og når man endrer på forholdet mellom umettet og mettet fett blir fettet mykere. Forskningen viser at fettsyrer som gjør melkefettet mykt er sunnere enn fettsyrene som gjør melkefettet hardt. Mykt melkefett inneholder mindre av spesielt én fettsyre – palmitinsyre – som påvirker fettstoffene i blodet på en uheldig måte.

Nå har forskerne på Ås sammen med TINE og Felleskjøpet utviklet et kraftfôr som også påvirker melkefettet i gunstig retning på samme måte som beitegras. Kraftfôret forsterker den positve virkningen som beitegraset har på sammensetningen av melkefettet på beite om sommeren, og gir et sunnere melkefett når kua står inne på båsen om vinteren.

Denne kunnskapen har TINE tatt i bruk for å gi deg produkter med litt sunnere melkefett, og kanskje får alle norske kuer dette fôret en gang i fremtiden?

Reklamer

Entry filed under: Fett, Hjerte og karsykdommer. Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , .

Fett påvirker kolesterolet ditt Trend å være allergisk mot mat

2 kommentarer Add your own

 • 1. Lars  |  mars 7, 2011, kl. 7:55 pm

  ja dere skal vel ødelegge melkefettet også! alt naturlig fett fra dyreriket er sunt! Kraftfor ødelegger alt.. makan

  Svar
  • 2. Anne Sofie  |  mars 8, 2011, kl. 10:24 am

   Joda, det mest naturlige er selvfølgelig at alle kuer kun går på beite og spiser friskt gras. Da ville du fått dette sunnere melkefettet hele året. Men det tillater desverre ikke det norske klimaet, så hvis vi skal produsere melk her i Norge, så er vi faktisk nødt til å ha kua innedørs en del av året. Og hun må jo få mat da også :o) Det å endre på innholdet av næringsstoffer i melka ved å endre på maten til kua er like naturlig som f.eks at morsmelk får et høyere innhold av vitamin C dersom mor spiser paprika. Og vitamin C er jo bra for babyen :o)

   Svar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Feeds

Finn tidligere innlegg

Aktuelt fra Twitter

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Bli med 133 andre følgere

bloglovin
Blogglisten
Bloggurat

%d bloggere like this: