Vær litt mindre søt

august 20, 2009 at 9:33 am Legg igjen en kommentar

Av Kirsti

Søtsmak er en vanesak. To personer med ulik "grad av søthet" i hverdagskostholdet vil sannsynligvis oppleve én og samme milkshake som svært forskjellig. Akkurat passe for den ene kan virke klissete og alt for mektig for den som er vant til mindre søtt.

I en tid hvor gjennomsnittsvekten øker raskere enn vi rekker å lage ekstra hull i beltet er "tomme kalorier" fra tilsatt sukker er det siste vi trenger. Selv om inntaket av tilsatt sukker i Norge er på vei ned får vi fortsatt i oss langt mer enn anbefalt.

Heldigvis er ikke energigivende sukker nødvendig for å gi søtsmak til mat. En bitteliten dæsj søtstoff (ofte kalt kunstige søtningsmidler) er nok til å lage produkter som tilfredsstiller selv de mest søt-tilvendte ganer. Og når tilsetningen i light-brus eller kunstig søtet yoghurt ikke bringer med seg så mye som en eneste liten kalori, -kan det da være noen grunn til å redusere på søtsmaken?

Ja, mener Helsemyndighetene i Norge, Sverige og Danmark. De ser iallefall ingen grunn til å oppfordre til økt søtsmak i maten. Derfor vil du ikke finne Nøkkelhullet, symbolet som gjøre det enkelt å velge sunnere, på mat som er kunstig søtet.  Dette uansett innhold av fett, salt, sukker og andre næringsstoffer som matvaren måtte bringe med seg.
 
Light-brus inneholder ikke kalorier, og kan fort fremstå som et greit valg til matpakka. Spørsmålet er om vanen med søt drikke gjør at jeg også vil foretrekke søtere, og gjerne mer energirike, matvarer i hverdagskostholdet. Ikke vet jeg om det finnes bevis for noen slik sammeheng. Det er iallefall tenkelig at en tilvenning til at mye smaker søtt ikke er heldig for matvarevalgene våre.  Kanskje er det ikke så dumt å være litt mindre søt i hverdagen? 
 
Naturlig lettere syltetøy

Hurra for lett-syltetøy som rett og slett er litt mindre søtt

Reklamer

Entry filed under: Merking av matvarer, Sukker, Sunnhetstips, Tilsetningsstoffer. Tags: , , , , .

Årets morsomste slankebok Fett påvirker kolesterolet ditt

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Feeds

Finn tidligere innlegg

Aktuelt fra Twitter

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Bli med 133 andre følgere

bloglovin
Blogglisten
Bloggurat

%d bloggere like this: