Det skal være sant at det er sunt

juli 23, 2009 at 10:54 am 2 kommentarer

Av Kirsti

Det er hevet over tvil at helsen påvirkes av hva vi spiser.  Mat utgjør tross alt byggeklossene i det byggverket kroppen er, – mangler du spiker eller bruker dårlig plank blir huset lite å skryte av.

Folk flest vil være friske og leve lenge. Når det kommer til muligheten, eller håpet om, å kjøpe seg til bedre helse sitter pengene løst. Dette gir etterspørsel etter matvarer som oppfattes å være bra for helsen, og næringsmiddelbransjen er ikke vond å be. Ta en titt innom en hvilken som helst dagligvarebutikk eller helsekostforretning, og du vil (kanskje) bli overrasket over hvor mange produkter som markedsføres under «sunnhetsparaplyen».

Fiber gir metthetsfølelse og er bra for fordøyelsen. Det å spise fisk er gunstig for hjertet, og inntak av kalsium og vitamin D bidrar til å bygge og bevare et sterkt skjelett. Enkelte av sammenhengene mellom mat og helse er så grundig forsket på at få vil sette spørsmåltegn ved at det er sant. 

Dessverre er ikke alt som påstås om mat og helse like godt forankret i vitenskapen. Lovnader om rask og varig vektnedgang, vidundermidler for potensen, og avgiftningskurer som du absolutt trenger for å rense kroppen for skumle stoffer du ikke engang visste at fantes. Om det er resultat av bevisst villedning for å tjene penger på blåøyde forbrukere, eller manglende kompetanse på hva som er god nok klinisk forskning skal være usagt. Sikkert er det at mye av det som påstås, og som høres for godt ut til å være sant, er nettopp dét.

Mellom det som er skråsikkert sant og det som helt klart er tull finnes en stor gråsone. For hvor mange forskningsstudier kreves egentlig for å kunne si at noe er sant? Holder det at en matvare er vist å være gunstig for amerikanere med sukkersyke dersom jeg skal selge produktet til friske mennesker i Norge? Kan jeg selge en melkedrikk med påstanden «bra for hjertet» om den inneholder stoffer som helt klart senker blodtrykket hos rotter?

Spørsmålene har vært mange og grensene uklare. De som jobber med mat og kosttilskudd ønsker derfor den nye EU-forordningen om Ernærings- og helsepåstander varmt velkommen. Med forordningen settes det klare og entydige krav til hvilken dokumentasjon som skal ligge til grunn for å komme med en påstånd om hva maten gjør for kroppen. Industriaktører fra hele EU (inkludert Norge) har sendt inn de sunnhetspåstandene som brukes på matvarer i dag, og begrunnet dem med forskningen som ligger bak. EU-vurderingen av hvilke påstander som blir godkjent og hva som blir forkastet var ventet å være klar i juli, men offentliggjøringen av listen er i første omgang utsatt til september.

Wikimedia Commons

An apple a day.... Blir det gamle ordtaket godkjent som helsepåstand mon tro?

Hvor strenge kravene  blir, og hvilke påstander som blir godkjent får store konsekvenser for aktørene på helse og sunnhetsmarkedet. Ikke uventet blir det ståhei dersom store og kjente aktører må endre sin markedsføring som følge av det nye regelverket. VG er kanskje en av de første, men helt sikkert ikke den siste, som vil komme til å skrive om helsepåstander og mat den nærmeste tiden.

Hvorvidt kravene til forskning som skal ligge til grunn for påstander om mat og helse er for(lite) strenge vil alltid kunne diskuteres. Sikkert er det iallefall at felles og gjennomtenkte krav til dokumentasjon vil være et gode både for industrien og for forbrukeren.

Reklamer

Entry filed under: Merking av matvarer. Tags: , , , , .

Sunt kosthold like effektivt mot kreft som røykeslutt Det beste kosttilskuddet plukker du selv

2 kommentarer Add your own

 • 1. Ragnhild Skadberg  |  juli 27, 2009, kl. 5:01 am

  Hei!

  For en fin blogg!

  Jeg har et spørsmål ang viderejobb etter endt utdanning. Jeg går på Ernæring ved Atlantis Medisinske Høyskole og er feridg med min bacheloroppgave til jul. Har dere tips til hvor man kan begynne en karriere innen ernæring? Har en følelse av at det er vanskeligere for oss som ikke blir klinisk ernæringsfysiolog?

  Mvh
  Ragnhild Skadberg

  Svar
  • 2. Kirsti  |  juli 27, 2009, kl. 7:47 am

   Så hyggelig at du liker bloggen vår!
   Når det gjelder karriæremuligheter innen ernæring er det nok andre som har bedre oversikt. Kanskje Norsk Forening for Ernæringsfysiologer (www.nfe.no) har noen tips? Sikkert er det at behovet for folk med ernæringskompetanse er stort, så det skal være gode muligheter for å få en spennende jobb med din bakgrunn!

   Svar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Feeds

Finn tidligere innlegg

Aktuelt fra Twitter

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Bli med 133 andre følgere

bloglovin
Blogglisten
Bloggurat

%d bloggere like this: