Kaffe gjør deg trøtt?

juni 8, 2009 at 12:40 pm 2 kommentarer

 Av Marianne

Rett utenfor kontordøra mi står kaffemaskinen og kverner bønner og trakter kaffe i høyt tempo dagen lang. Lukten av nytraktet kaffe kommer sivende og lokker til pause og et ofte etterlengtet energipåfyll. Nordmenn troner helt på verdenstoppen i kaffedrikking, og kanskje er vi litt ekstra tørste på energi og varme siden sola skinner så svakt i landet vårt.

Men for en tid tilbake så jeg et innslag på TV fra BBCs serie «The truth about food» som virkelig ga meg en vekker og som har gjort meg mer usikker på om kaffeen gir ny energi. Det er jo ikke tvil om at kaffe’en virker der og da, men i følge programmet så kan den totale effekten være en ganske annen hvis man drikker kaffe daglig. Da vil hjernen faktisk bli avhengig av å få koffein for å yte på et normalt nivå. Én (grusom) uke uten kaffe gjorde at man presterte på topp uten kaffe, -hele tiden.

Så kanskje er det faktisk sånn at om jeg tar en kopp kaffe i dag, så blir jeg trøttere i morgen? Kjip tanke! Men det er en trøst at kaffe er nordmenns viktigste kilde til antioksidanter (over 60 % av antioksidantinntaket kommer fra kaffe). Og ofte er man mer opptatt av å få energi der og da, så får man heller «reparere» med en kopp i morgen også. Det smaker jo fantastisk godt da..

Reklamer

Entry filed under: Nytt fra forskningen. Tags: , , .

Hvor lett er «lett-maten»? Hvorfor palmeolje i matvarer?

2 kommentarer Add your own

 • 1. Kine  |  mai 18, 2011, kl. 2:11 pm

  «Og ofte er man mer opptatt av å få energi der og da, så får man heller “reparere” med en kopp i morgen også. Det smaker jo fantastisk godt da..»
  – Skremmende at en slik kommentar kommer fra noen som kaller ernæringsfysiolog. Ja, det er mye som er godt der og da, og som gjør oss avhengige – rådet fra en ernæringsfysiolog bør vel uansett være ikke å tilføre kroppen denne giften….?

  Svar
  • 2. Marianne  |  mai 19, 2011, kl. 10:20 am

   Jeg kunne vært enig med deg hvis kaffe hadde vært gift, men det er ikke holdepunkter for å si det per i dag. I Norge er vi på verdenstoppen i kaffedrikking, og samtidig er vi på verdenstoppen i levealder og helse. Kaffe har nok effekter på helsen, men det kan være både positive og negative. Jeg tror ikke vi skal undervurdere den psykologiske effekten av kosen kaffe gir heller, og i motsetning til mye annen kos, så er den kalorifri. Jeg var med på å intervjue en forbruker i går, og han brukte kaffe som en bevisst strategi mot å småspise gjennom dagen. Det gjorde han for å spare både penger og usunne «i-farta»-kalorier. Det er derfor viktig å se på hele bildet før man kategoriserer kaffe som enten det ene eller det andre, mener jeg. Og først og fremst så trengs det mer forskning.

   Svar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Feeds

Finn tidligere innlegg

Aktuelt fra Twitter

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Bli med 133 andre følgere

bloglovin
Blogglisten
Bloggurat

%d bloggere like this: