Grunn til E-stoff skrekk?

mai 11, 2009 at 12:28 pm Legg igjen en kommentar

Er skiva mindre sunn når pålegget har mange Eer? Sannsyligvis er det viktigere for helsa at skiva er av lyst brød og ikke grovt.

Du har sikkert gjort øvelsen selv en gang eller to.  Snudd emballasjen og telt antall E-nummer. Er det bare kjemi igjen av maten vår, tenker du kanskje? Burde vi ta grep og begynne å lage all maten fra bunnen av for å få sunn mat? Eller kan vi stole på at myndighetene har kontroll og sørger for at vi ikke får i oss farlige stoffer i farlige mengder? 

I følge myndighetene er sikkerheten grundig dokumentert før et stoff blir godkjent som E-stoff. I tillegg er det strengt regulert hvor mye man får bruke av hvert enkelt stoff, så vi skal kunne være trygge på å ikke få i oss skadelige mengder. E-stoffer er dessuten ikke bare kjemi. Mange naturlige stoffer har også et E-nummer, som vitamin C (E300) og guarkjernemel (E412). Men man er selvfølgelig aldri 110 % garantert at alle stoffer er trygge. Vil du lære mer om E-stoffene, så har myndighetene gode nettsider.

Jeg pleier å kaste et lite blikk på ingredienslisten og må ærlig innrømme at mange E’er gjør meg bittelitt skeptisk til hvor sunt og næringsrikt produktet er. Det beste er sannsynligvis å lage all mat fra bunnen av (med sunne ingredienser selvsagt), men det har jeg ikke tid til. Da er E-ene gode å ha også, for de gjør at jeg kan ha et fristende utvalg i kjøleskapet av mat som holder kvaliteten i mer enn to dager. Personlig tror det er mye viktigere tiltak for helsa å forsøke å få trent og å få «fem om dagen» enn å bekymre seg mye for E-stoffer. Bekymring er jo heller ikke så sunt i lengden.

Men klarer noen å lage gode produktalternativer med mindre fargestoffer og konserveringsmidler, ja da kjøper jeg. Hvis ikke det koster skjorta da…

Reklamer

Entry filed under: Tilsetningsstoffer. Tags: .

Er alt vegetabilsk fett sunt? – hva med palmeolje? Ett-åringer spiser mindre sukker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Feeds

Finn tidligere innlegg

Aktuelt fra Twitter

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Bli med 133 andre følgere

bloglovin
Blogglisten
Bloggurat

%d bloggere like this: